Author Topic: Issue with flat  (Read 3557 times)

Offline nmontec

  • Member
  • *
  • Posts: 71
    • View Profile
    • SkyMonsters
Issue with flat
« on: 2015 January 27 13:52:57 »
Dear All,

I'm having trouble dealing with this kind of problem: as you may see from the flat frame attached, there is a sort of big dark ring; it is visible in both flats and lights so I thought this could be solved, but for some strange reason the flat does not correct it and the dark ring remains even after calibrating the lights. I don't know what to try to solve this, does anyone have a solution for this?
Flat: http://skymonsters.net/test/FlatL.jpg
light: http://skymonsters.net/test/NGC6946_L_raw.jpg
Thanks a lot for your help
Nicola
« Last Edit: 2015 January 27 15:04:29 by nmontec »

Offline lucchett

  • PixInsight Old Hand
  • ****
  • Posts: 449
    • View Profile
Re: Issue with flat
« Reply #1 on: 2015 January 27 14:12:04 »
Access denied?

Offline nmontec

  • Member
  • *
  • Posts: 71
    • View Profile
    • SkyMonsters
Re: Issue with flat
« Reply #2 on: 2015 January 27 15:03:32 »
weird...

Offline nmontec

  • Member
  • *
  • Posts: 71
    • View Profile
    • SkyMonsters
Re: Issue with flat
« Reply #3 on: 2015 January 28 02:17:34 »
The links are working. Dunno why they didn't for you.  :sad:

Offline nmontec

  • Member
  • *
  • Posts: 71
    • View Profile
    • SkyMonsters
Re: Issue with flat
« Reply #4 on: 2015 January 28 03:28:22 »
Had anyone got access to my files? Just checking if the links are working for you as for me..otherwise I'll change the place where to download them

Offline lucchett

  • PixInsight Old Hand
  • ****
  • Posts: 449
    • View Profile
Re: Issue with flat
« Reply #5 on: 2015 January 28 03:30:37 »
they do not work for me...
tried from several pc & networks.

from the description, could it be frost-fog on the ccd?

Andrea

Offline MikeOates

  • PixInsight Addict
  • ***
  • Posts: 278
    • View Profile
Re: Issue with flat
« Reply #6 on: 2015 January 28 06:40:48 »
No I can't access them either I get...

403
Forbidden
Access to this resource on the server is denied!


Mike

Offline nmontec

  • Member
  • *
  • Posts: 71
    • View Profile
    • SkyMonsters
Re: Issue with flat
« Reply #7 on: 2015 January 28 09:03:44 »
they do not work for me...
tried from several pc & networks.

from the description, could it be frost-fog on the ccd?

Andrea

I'll have a look at the issue or change the link, however I know what causes the issue (AO tilting glass), I'd like to learn how to correct this with the DBE in PI.

Nicola

Offline Geoff

  • PixInsight Padawan
  • ****
  • Posts: 870
    • View Profile
Re: Issue with flat
« Reply #8 on: 2015 January 28 14:04:12 »
No I can't access them either I get...

403
Forbidden
Access to this resource on the server is denied!


Mike
+1
Note added. Now suddenly I can access the files from the original link.
« Last Edit: 2015 January 28 15:37:32 by Geoff »
Don't panic! (Douglas Adams)
Astrobin page at http://www.astrobin.com/users/Geoff/
Webpage (under construction) http://geoffsastro.smugmug.com/

Offline Alejandro Tombolini

  • PTeam Member
  • PixInsight Jedi
  • *****
  • Posts: 1265
    • View Profile
    • Próxima Sur
Re: Issue with flat
« Reply #9 on: 2015 January 28 15:03:09 »
Hi,
Accessing here the image are availables.
Nicola, it seems that the flat effectively removed the ring... :o

Saludos, Alejandro

Offline Geoff

  • PixInsight Padawan
  • ****
  • Posts: 870
    • View Profile
Re: Issue with flat
« Reply #10 on: 2015 January 28 15:38:14 »

Nicola, it seems that the flat effectively removed the ring... :o

Saludos, Alejandro
+1
Don't panic! (Douglas Adams)
Astrobin page at http://www.astrobin.com/users/Geoff/
Webpage (under construction) http://geoffsastro.smugmug.com/

Offline nmontec

  • Member
  • *
  • Posts: 71
    • View Profile
    • SkyMonsters
Re: Issue with flat
« Reply #11 on: 2015 January 28 22:32:50 »
I post here the same sample:

https://drive.google.com/file/d/0B5X05afuL66CTDVUdW9kYlBrR1k/view?usp=sharing

Alejandro, please suggest me the parameters you use, I can't find a good one to get rid of it.

Offline nmontec

  • Member
  • *
  • Posts: 71
    • View Profile
    • SkyMonsters
Re: Issue with flat
« Reply #12 on: 2015 February 03 00:48:47 »
Still no answer...is there any issue with my images? Should I post the fits?

Offline nmontec

  • Member
  • *
  • Posts: 71
    • View Profile
    • SkyMonsters
Re: Issue with flat
« Reply #13 on: 2015 February 18 15:12:33 »
Still looking for a solution to this, this is how the image looks like after calibration (a ddp just to show everything)...

Offline Alejandro Tombolini

  • PTeam Member
  • PixInsight Jedi
  • *****
  • Posts: 1265
    • View Profile
    • Próxima Sur
Re: Issue with flat
« Reply #14 on: 2015 February 18 20:16:50 »
Hi Nicola, sorry that I did not understand what you meant.
I think I can see the big ring, but I do not know why the Master flat did not remove it.
Anyway it worked quite well as the small ones were corrected perfectly.
Maybe there is also some information in the background.
If it is a gradient, you can always remove it using DBE as shown in the second image.

Saludos, Alejandro.